Home > Activiteiten > Verkenning & Onderzoek > Inventarisatie Fieldlab Inventarisatie Fieldlab
Op basis van een eerste inventarisatie blijkt dat er binnen het onderwijs behoefte is aan een ‘experimenteerruimte’ rondom technologie in de zorg. Daarnaast zijn er in de regio al diverse fieldlabs/living labs/city labs actief. De vraag is dan wat de rol van een experimenteerruimte in het onderwijs zou moeten zijn en of Tech@doptie gebruik kan en wil maken van bestaande fieldlabs of zelf een fieldlab zou moeten opstarten.
Om deze vragen te beantwoorden is er een verkennend vooronderzoek uitgevoerd naar de wensen en behoeften rondom een fieldlab. Om een beeld te krijgen van de wensen en behoeften is er deskresearch uitgevoerd naar de bestaande fieldlabs uit de regio, drie landelijke fieldlabs en 3 branchevreemde fieldlabs. Daarnaast zijn er werkbezoeken en interviews afgenomen om de bevindingen te complementeren.
Een Fieldlab is een praktijkomgeving waar zorg- en welzijnsinstellingen samen met bedrijven, gemeenten en onderwijsorganisaties oplossingen testen/uitproberen, aanpassen/ontwikkelen, selecteren en implementeren van reeds bestaande technologieën die al beschikbaar zijn.
In deze Fieldlabs wordt door studenten, docentonderzoekers, industrie en het werkveld gezamenlijk gewerkt aan het beantwoorden van belangrijke vragen uit de praktijk waarvoor wordt opgeleid. De focus zou moeten liggen bij reeds bestaande technologieën, die al beschikbaar zijn en de skills van zowel de zorgvragers en de zorgverleners. Technologische ontwikkelingen komen immers niet tot hun recht als er geen mensen zijn die met die nieuwe technologie kunnen werken. Hieruit volgt dat het ontwikkelen en delen van kennis en praktijk leren in een fieldlab centraal moet staan.
Verkenning Zorginnovatie Centrum voor Verpleegkundigen en Verzorgenden
Daarnaast hebben we als practoraat Tech@doptie bijgedragen aan de bredere regionale verkenning naar de vraag of er behoefte is aan een regionaal Zorginnovatie Centrum voor Verpleegkundigen en Verzorgenden. Deze verkenning heeft duidelijke conclusies opgeleverd, met dank aan de input van de vele verpleegkundigen, verzorgenden, zorgaanbieders, cliënten, patiënten, ontwikkelaars en stakeholders die aan deze verkenning meewerkten. Zij gaven het inzicht dat er niet zozeer behoefte is aan een fysiek innovatiecentrum in de regio, maar dat er een andere aanpak nodig is om de implementatie en adaptatie van broodnodige zorg(technologische) innovaties te kunnen vergroten. Een aanpak waarbij de behoeften, kennis en expertise van verpleegkundigen en verzorgenden zowel bij de ontwikkeling als bij de implementatie centraal staan.
Deze verkenning kan gedownload worden via de website van WZW: Zorginnovatie Centrum Verpleging & Verzorging in Midden- en Zuid-Gelderland