Home > Nieuws > ROC-studenten hebben de oplossing: oudere kan zelf het bed uit dankzij een ‘hijskraan’

ROC-studenten hebben de oplossing: oudere kan zelf het bed uit dankzij een ‘hijskraan’

16 januari 2019

[Beeld: ROC-studenten overleggen over het ontwerp van hun ‘hijskraan’ waarmee ouderen zelf het bed uit kunnen komen. © Bert Beelen] 

NIJMEGEN – Ouderen willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar wat doe je als je 90 jaar bent, nog op jezelf woont, maar niet meer zelfstandig je bed in en uit kan? Dan bepaalt thuiszorg of en wanneer je op bent. Studenten van het ROC in Nijmegen hebben hier mogelijk een oplossing voor: een ‘hijskraan’.

[Bron: GelderlanderMirthe Vermeulen

Met dit idee doen de studenten mee aan de Raspberry Pi-competitie. In deze wedstrijd gaan twintig teams van mavo-, havo-, vmbo- en mbo-leerlingen uit heel Nederland aan de slag met een idee om de zorg te verbeteren. 

Elk team bedenkt een probleemsituatie die zij met behulp van een Raspberry Pi makkelijker kunnen maken. Een Raspberry is een goedkope computer, formaat bankpasje, en populair bij beginnende en ervaren programmeurs. 

Minder mobiel

In het Raspberry Pi-team van ROC Nijmegen zitten drie studenten van Zorg en Welzijn.  ,,Zij krijgen geregeld te maken met ouderen die minder mobiel zijn”, zegt Gert-Jan Jacobs, docent Verpleegkunde. ,,Onze casus komt dan ook uit de praktijk. Een 90-jarige man die het liefst nog een aantal jaar thuis blijft wonen, maar zijn rechterbeen niet meer het bed in en uit krijgt. Overdag zit hij in een rolstoel en met de rollator kan hij zelfs nog een stukje wandelen. Wij ontwerpen een hijskraan voor hem, aangestuurd door een Raspberry Pi. Die tilt het been van de man in bed. Zo kan hij langer in zijn eigen huis blijven wonen. Als hij eerder naar bed wil of ‘s middags een dutje wil doen, is hij niet meer afhankelijk van de thuiszorg.”

De Raspberry Pi-competitie wordt al vijf jaar gehouden in Engeland. Managementadviesbureau PA Consulting heeft besloten de wedstrijd nu ook naar Nederland te halen. Het doel van de competitie is om jonge mensen bewust te maken van het belang van technologie. Daniëlle Weijers (24), student Verzorging, zag dit als een kans: ,,Ook al ben ik zelf niet heel technisch, het is wel een mooie aanvulling op mijn opleiding.” 

Technologie

Docent Judith Romijnders, begeleider van het team, ziet dit als dé manier om studenten te betrekken bij technologische ontwikkelingen. ,,Veel Zorg en Welzijn studenten hebben niet direct interesse in technologie. Logisch, want dat is een heel andere richting. Maar in de zorg speelt techniek juist een grote rol. Die wordt in de toekomst alleen maar groter. Door de Raspberry Pi-competitie komen studenten hier op een speelse manier mee in aanraking.”

Het Nijmeegse Raspberry Pi-team komt wekelijks bijeen op het Technovium. In de praktijkruimte zijn ze druk bezig met het prototype van de hijskraan. ICT student Vincent van de Kamp (18) ontfermt zich over het technische deel. Nog maar een paar keer, want over anderhalve maand moet het af zijn. 

Finale

Op donderdag 18 april is de finale in Amsterdam. Er zijn in drie categorieën prijzen te winnen: meest creatieve oplossing, meest haalbare oplossing en meest impactvolle oplossing. Elke prijs wordt overhandigd door Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken. Jacobs: ,,We richten ons niet specifiek op een van de drie prijzen, het liefst winnen we ze allemaal.” 


Meer informatie? Neem contact op met de betrokken docent-onderzoekers van Tech@doptie:

Gert Jan Jacobs of Jan Hilgers