Home > Nieuws > Academy Het Dorp adviseert de SER

Academy Het Dorp adviseert de SER

17 juni 2019

Op 29 mei brachten leden van de Commissie Sociale Zekerheid en Gezondheidszorg van de SER een bezoek aan Academy Het Dorp.
Tech@doptie was één van de aanwezige samenwerkingspartijen.

———————————————————————————————————-

vrijdag 14 juni 2019

[Bron: www.academyhetdorp.nl]

Op 29 mei brachten leden van de Commissie Sociale Zekerheid en Gezondheidszorg van de SER een bezoek aan Academy Het Dorp. Vertegenwoordigers van de drie vakcentrales FNV, CNV en VCP, van werkgeversorganisaties VNO-NCW MKB-Nederland en LTO Nederland en onafhankelijke kroonleden uit de wetenschap waren aanwezig

Het bezoek stond in het teken van de verkenning die de SER momenteel uitvoert, op verzoek van de minister van VWS, Hugo de Jonge, naar de ontwikkeling van de uitgaven voor de zorg op langere termijn.

Prof. Dr. N.M. (Nicolette) van Gestel is benieuwd wat de wensen zijn van cliënten. Gijs van den Brink, medewerker Academy Het Dorp maar ook ervaringsdeskundige, licht zijn wens toe. “Ik wil zoveel mogelijk zelfstandig zijn en bij mijn dochter in de buurt wonen.” Meer bewoners hebben dit soort wensen daarom is de insteek van het eerste gebouw, dat nu gerealiseerd wordt, dat ze zelfstandig kunnen gaan wonen.

Jorrit Ebben: “Een groot deel van de gemeentes weet niet wat er allemaal mogelijk is met technologie in de zorg en wat we kunnen doen om deze bij de mensen thuis te krijgen. Hier wijden we onderzoek aan. Daarom is Academy Het Dorp opgericht.”

Projecten

Verschillende projecten van Academy Het Dorp werden door Projectleiders aan de SER leden gepresenteerd. Dit gebeurde aan de hand van de Academy Het Dorp projectborden. Op deze borden is de status van een project zichtbaar aan de hand van diverse parameters zoals planning, learnings, risico’s, celebrations, teamspirit en communicatie.

Programmaleider domotica Siza Jos Geesken en initiative lead Ruud de Nooij gaven uitleg over de Mock it up, de voorbeeldwoning van het eerste nieuwe gebouw op het Dorp. Integratie van technologie van verschillende leveranciers tot één systeem speelt hierbij een sleutelrol. IQMessenger is de organisatie die het mogelijk maakt dat meerdere technieken kunnen samenwerken.

Yvonne Koks, projectleider Valdetectie, vertelt over de test van een Philips’ product door Academy Het Dorp.

Practor Zorg & Technologie, Sjors Groeneveld over Tech@doptie;’ Wat moeten we doen om medewerkers mee te nemen om het gebruik van technologie in de zorg als meer vanzelfsprekend te laten zijn? De verpleegkundige in de wijk of op het dorp, die heeft met alle veranderingen te maken. Daarom is het Tech@doptie spel ontwikkeld.’

Proeftuin Robotica is een project van initiative lead dr. Linda van den Bedem en productspecialist Diana Rodenburg. Deze proeftuin ondersteunt ondernemers bij de productontwikkeling en business case en met het testen met de (potentiële) gebruiker in een veilige realistische omgeving.

Startup binnen Academy Het Dorp TONOS-care, vertegenwoordigd door Dennis Moeke, lector bij de HAN en co-founder van TONOS-Care, werkt aan een tool waarmee zorgprofessionals makkelijk en in enkele minuten goede, cliëntgestuurde werkroosters kunnen maken.

SERieuze belangstelling

SER voorzitter, Mariëtte Hamer concludeerde; ‘We hebben veel thema’s behandeld, krapte arbeidsmarkt versus robotica en verschillende regelingen. We hopen graag met een aantal van jullie deze onderwerpen in kleinere groepen te kunnen aanscherpen.Academy Het Dorp ziet uit naar een volgende ontmoeting.