Beter meten, beter zorgen: de toekomst van patiëntmonitoring
Verpleegkundigen meten dagelijks de vitale parameters van hun patiënten. Maar wat als dat proces continu en automatisch is? FastFocus ontwikkelde een systeem met slimme oorsensoren, die elke paar minuten de belangrijkste vitale parameters meten. Een innovatie met een bijzondere oorsprong – en een veelbelovende toekomst
“Hoe we ooit begonnen zijn? Best een bijzonder verhaal”, vertelt Paola Vasters, productmanager bij FastFocus. “De techniek komt oorspronkelijk van ons zusterbedrijf: CowManager. Dat bedrijf ontwikkelt al 20 jaar koeiensensoren om de gezondheid, vruchtbaarheid en voeding bij koeien over de hele wereld te monitoren.” Toen een familielid van de eigenaar van dat bedrijf in het ziekenhuis belandde en plotseling erg achteruitging in gezondheid, werd het zaadje geplant voor FastFocus. Want waarom gebruiken we die slimme sensortechniek eigenlijk niet ook voor mensen?
Die verandering van koeienbranche naar mensenbranche vergde enige tijd. “Jarenlang hebben we onderzocht: waar past deze technologie nu het beste? Want we wilden zorgen voor zoveel mogelijk toegevoegde waarde.” Na het testen van vele prototypes en samenwerkingen met lucht- en ruimtevaart en de sportwereld, besloot FastFocus dat de techniek het beste tot z’n recht kwam waar het idee ook ooit ontstond: in het ziekenhuis, of eigenlijk breder, in de intramurale zorg.
Slimme oorsensoren
De slimme oorsensoren van FastFocus meten semicontinu de zuurstofsaturatie, ademhalingsfrequentie, en polsslag van een patiënt. “Normaal gesproken meet een verpleegkundige die vitale parameters handmatig. Dat gebeurt zo’n drie keer per dag. Als een patiënt plotseling snel achteruitgaat, dan kan het zijn dat je dat pas laat in de gaten hebt”, legt Paola uit. “Eén verpleegkundige op een reguliere verpleegafdeling heeft namelijk gemiddeld zes tot twaalf patiënten onder zijn of haar hoede.”
Elke 2 tot 5 minuten meet de herbruikbare oorsensor diezelfde vitale parameters. Ook meet de sensor de houding van de patiënt: of die in bed ligt bijvoorbeeld, of een stukje aan het wandelen is. “Zo heeft de verpleegkundige een continu beeld van de gezondheid van de patiënt. Het voordeel? Je weet nu 24/7 veel beter wat de toestand is van de patiënt. Je kunt aan de trendlijnen in de gebruikersinterface snel zien wanneer een patiënt verslechtert of juist goed herstelt. En dat maakt het werk van de verpleegkundigen een stuk inzichtelijker en gemakkelijker.”
‘Seeing is believing’
FastFocus heeft sinds een kleine twee jaar alle benodigde certificeringen binnen. Paola: “We hebben gekozen voor de marktstrategie ‘seeing is believing’. We bieden ziekenhuizen aan om ons product een aantal maanden op proef te gebruiken. Zodat zij kunnen ervaren hoe het werkt en wij kunnen leren van hun feedback. Op die manier willen we blijven innoveren en zo goed mogelijk aansluiten bij de échte workflow van verpleegkundigen.”
Die proefperiode is best spannend, vertelt Paola. “We willen heel graag weten hoe afdelingen de sensoren gebruiken”. De implementatie is ontzettend belangrijk. We steken veel tijd in de voorbereiding en ondersteuning tijdens het proefgebruik. Het raakt een aantal protocollen en werkwijzen die ineens anders zijn. De sensor geeft verpleegkundigen een veel beter beeld van de gezondheid van hun patiënten, maar ze moeten wel eerst leren hoe ze met draadloze monitoring moeten omgaan. Ze kijken nu bijvoorbeeld naar trendlijnen in plaats van losse meetmomenten. Dat is nét even anders dan ze gewend zijn.”
Paola: “We horen van afdelingen die aan het testen zijn dat vooral het gebruiksgemak heel fijn is. Meestal hoeven we maar één keer voor te doen hoe de sensor werkt en dan kunnen ze er meteen mee aan de slag. En voor de patiënt is het prettig dat er minder aan hun lijf ‘gerommeld’ wordt. Zo’n sensor zit ook comfortabeler dan allerlei extra draden. Ze kunnen er gewoon mee uit bed en het is een geruststellend idee dat ze continu gemonitord worden.”
‘We moeten met zijn allen blijven innoveren’
De toekomst van de slimme sensoren ligt volgens FastFocus in een zo goed mogelijk geïntegreerd systeem. “We kunnen de sensortechniek bijvoorbeeld koppelen aan het Elektronisch Patiëntendossier en via een slimme app ook zorgen dat alle notificaties van een patiënt op één plek binnenkomen.”
Uiteindelijk verwacht Paola dat alle ziekenhuizen met dit soort draadloze monitoringsystemen gaan werken. “Want eigenlijk is het gek: we lopen wel allemaal met een smartwatch om onze gezondheid in de gaten te houden, maar in het ziekenhuis gebeurt dat allemaal nog handmatig slechts enkele keren per dag. Slimme sensoren zijn echt de toekomst. En als we met samen met de praktijk blijven innoveren, kunnen we de zorg nog veel slimmer maken. Bijvoorbeeld doordat het systeem in de toekomst met AI ook zélf patronen gaat herkennen die duiden op bepaalde complicaties. Dan krijgt een verpleegkundige bijvoorbeeld een melding: ‘Let op, je patiënt ontwikkelt mogelijk een ontsteking’. Technisch gezien is er ontzettend veel mogelijk.”
De zorg blijft mensenwerk
De belangrijkste taak voor de MedTech-bedrijven, volgens FastFocus? “Zo goed mogelijk aansluiten bij hoe de professionals in de zorg écht willen werken. Want je hebt niks aan een fantastisch product dat vervolgens niet gebruikt wordt. Wij willen samen met de werkvloer op ontdekkingsreis. Want alleen dan kom je tot een product dat ervoor zorgt dat professionals hun werk zo goed mogelijk uit kunnen voeren. Onze techniek is geen vervanging van mensenwerk: het maakt het werk van de verpleegkundigen die we zo hard nodig hebben een stukje gemakkelijker.”
Meer Nieuws
![]() |
Interessant whitepaper: De mythe van digitale innovatie in de zorg 06 maart 2025 |
![]() |
Onderwijsteams Zorg & Welzijn werpen een frisse blik op de toekomst met technologie 06 februari 2025 |
![]() |
Een inspirerende reis langs innovatie 22 januari 2025 |
