Home > Nieuws > De angst voor technologie overwinnen

De angst voor technologie overwinnen

2 juli 2024

Jan Meeuwissen: “Als docent-onderzoeker kom ik in ons team van Tech@doptie niet direct uit de zorgsector, maar uit de techniek. Het veld Zorg en welzijn is voor mij relatief nieuw. Ik ben docent bij team ICT van ROC Nijmegen. Sinds enkele jaren ben ik verbonden aan de opleiding voor software-ontwikkelaars.

Samen met een teamgenoot uit de techniek, bied ik op dit moment vooral veel ondersteuning met ict en technische zaken aan de andere teamleden van Tech@doptie. Daarnaast ben ik betrokken bij onderzoek: in hoeverre is techniek vanuit de kwalificatiedossiers in het zorg- en welzijnsonderwijs opgenomen? Dat doe ik samen met Wim en Jeltje.

Angst voor technologie

De focus bij Tech@doptie ligt nu op het stuk van techniek brengen in het zorg- en welzijnsonderwijs. Maar ook de link tussen zorg en techniek in het ict-onderwijs is nog beperkt. Ik vind dat het daar zeker thuis hoort en daar zet ik mij voor in, zodat het in de toekomst kan veranderen. Zo ben ik voor team ICT bij veel stagebedrijven geweest, maar slechts een of twee keer was dat bij een ziekenhuis.

Ik hoor thuis bij Tech@doptie. Nu ik het zorg- en welzijnsveld begin te leren kennen, merk ik dat daar nog veel angst is voor technologie. Ik laat steeds zien dat techniek leuk is en het leven kan vereenvoudigen door alle vervelende klusjes over te nemen.

Mijn hele werkende leven ben ik bezig met mensen helpen de angst voor technologie te overwinnen. Voordat ik in het onderwijs zat, in de jaren negentig, werkte ik met computers en maakte ik mensen daarin wegwijs. De klanten van mijn studenten zijn ook bang voor technologie. Het gaat om een stukje acceptatie en adoptie van technologie.

Techniek om zorgvragers te ondersteunen

In de praktijk speelt nu steeds meer het thema: de zelfredzaamheid van de zorgvrager. Want er zijn minder handjes beschikbaar om zorg te leveren. We kunnen technologie inzetten om daarin te ondersteunen en te verlichten. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde apps. Die apps kunnen vervolgens ook mijn studenten bij ICT gaan ontwikkelen.

Technologie kan ook nieuwe inzichten geven. AI bijvoorbeeld. Dat is nu heel erg hot. Er gebeurt van alles en niemand weet nog welke kant het opgaat. Maar dat het een deel van ons leven gaat worden, weten we zeker. Je merkt dat een aantal taken en werkzaamheden zullen wijzigen en verdwijnen. En daar komen weer andere voor terug.

Tech@doptie als verbinder tussen werelden

Lees verder onder de foto.

Docent-onderzoeker Jan Meeuwissen en Techadoptie

In mijn handen zie je een VR-bril. Een symbool voor mij voor een blik in de toekomst. Het is ook een opstapje naar wat eraan zit te komen, namelijk Augmented Reality (AR). Je kijkt naar de werkelijkheid en er wordt een digitale laag overheen gelegd. Dat brengt verbinding tussen techniek en realiteit tot stand.

Het opent deuren voor meer toepassingen in zorg en welzijn. Chirurgen gebruiken nu al AR in hun werk. En denk aan dit voorbeeld met VR: mensen die minder mobiel zijn een mini-vakantie te bieden. Of oudere mensen die ‘teruggaan’ naar het dorp waar ze zijn opgegroeid. In de toekomst is steeds meer mogelijk.

De VR-bril staat voor mij ook symbool als verbinder tussen werelden. Mijn visie voor Tech@doptie is die verbinder kunnen zijn. De verbinding te versterken tussen verschillende werelden dankzij onderzoek. Evidence based en data driven. Onderzoek dat meteen toepasbaar is in de praktijk.”