Home > Nieuws > Ontmoet de voorlopers technologie in de zorg binnen De Waalboog

Ontmoet de voorlopers technologie in de zorg binnen De Waalboog

3 februari 2021

2 februari – artikel van de Waalboog

Technologie in de zorg ontwikkelt zich razendsnel. Met technologische hulpmiddelen kun je de zorg voor bewoners aangenamer en makkelijker maken. Daarnaast kan de technologie het werken efficiënter maken, zodat er tijd overblijft voor andere werkzaamheden. Binnen De Waalboog werken wij ook met verschillende technologische toepassingen. De voorlopers van de technologie in de zorg binnen De Waalboog zetten zich hier voor in. 

Voorlopers

Binnen onze organisatie zijn enkele zorgmedewerkers die zich inzetten voor meer technologie in de zorg. Zij zijn de voorlopers uit een zorgteam in het gebruik van de (zorg)technologie en zijn daarmee het eerste aanspreekpunt voor zowel collega’s uit hun eigen zorgteam als voor de organisatie. De voorlopers stimuleren niet alleen eigen collega’s op de afdeling, maar kunnen hen ook ondersteunen en begeleiden en geven tips. Ze vinden het leuk om hierover te vertellen en collega’s te enthousiasmeren. Als voorloper willen ze technologie inzetten wanneer bepaalde dingen wellicht niet meer helpen. Uiteindelijk is het doel de zorg verbeteren met technologische toepassingen.

De voorlopers van de technologie in de zorg bestaan momenteel uit (van links naar rechts):

  1. Wilma Heesbeen, medewerker dagbesteding Vlindertuin
  2. Nina Lamers, verzorgende Plataan
  3. Manon Derks, leerling verzorgende Meidoorn (vanaf maart op afdeling Wingerd)
  4. Miranda Arts van der Zanden, verpleegkundige i.o. Dahlia
  5. Carla Kroes, medewerker dagbesteding Meidoorn

Ze hebben allemaal het Tech@doptie Leerarrangement ‘Voorloper technologie in zorg en welzijn’ gevolgd aan het ROC in Nijmegen en Arnhem. In dit arrangement hebben de voorlopers kennis gemaakt met de verschillende technologische toepassingen in de zorg en geleerd hoe zij collega’s kunnen helpen om met technologie te werken en wensen te vertalen richting de organisatie. Als voorloper ben je niet zozeer een kartrekker, maar ook een verbinder. Ze dragen zelf ideeën aan en krijgen ideeën vanuit het zorgteam. Samen bespreken zij deze ideeën en kijken zij hoe deze uitgevoerd kunnen worden.  Zo is er bijvoorbeeld een zorgteam bezig om te kijken of er een weegschaal / sensor in de vloer geplaatst kan worden om het wegen van bewoners te vergemakkelijken.

Technologie in de zorg

Er zijn al verschillende technologische toepassingen ingezet zoals; robothond, braintrainer, en wonderfoon. De robothond op afdeling Meidoorn levert mooie momenten op. Het geeft namelijk troost aan de bewoners en dient als een trouw maatje voor velen. Ook de wonderfoon en silent disco leveren mooie resultaten. De wonderfoon speelt liedjes van vroeger en is zeer geschikt voor mensen met dementie. Ook de silent disco wordt gebruikt om liedjes van vroeger af te spelen. Muziek kan namelijk grote waarde zijn voor mensen met dementie. Bij het horen van (herkenbare) muziek, ontstaan vaak waardevolle momenten van contact. Daarnaast helpt het soms om de onrust weg te nemen. De afdeling Orchidee heeft na het horen van deze mooie resultaten ook besloten om de silent disco aan te gaan schaffen!

Op afdeling Meidoorn wordt binnenkort een VR-bril aangeschaft die wordt ingezet bij een bewoner. Er wordt een pilot gestart op afdelingen Meidoorn en Dahlia.

Tijdens het inzetten van de technologie in de zorg wordt regelmatig de samenwerking gezocht met studenten van de HAN of het ROC. Zo leren we van elkaar en kunnen we de kennis met elkaar uitwisselen.

De voorlopers hebben op iedere locatie gekeken naar welke technologische toepassingen er zijn. Deze inventarisatie is nodig om een goed beeld te krijgen wat we allenmaal hebben en hoe we dat van elkaar kunnen gaan lenen.

Meld je aan als voorloper!

Voorloper kan iedereen zijn! Vind jij het leuk om meer te weten te komen over de technologische toepassingen in de zorg? En vind jij het leuk om mensen (vooral binnen je afdeling) te enthousiasmeren hierover? Meld je dan aan! Hoe groter de groep, hoe beter we elkaar vinden en hoe makkelijker we kennis met elkaar kunnen uitwisselen. Wil je meer informatie en/of wil je je aanmelden? Stuur dan een bericht naar voorlopers@waalboog.nl.

Zorgtechnologie – Our House on Wheels

In mei komt een bus vol zorgtechnologie naar de Waalboog! Medewerkers, bewoners en hun naasten krijgen de gelegenheid om kennis te maken met technologie en kunnen hiermee experimenteren. De voorlopers zullen uiteraard hierbij aanwezig zijn!

Dinsdag 18 mei  13.30 – 16.30 uur             Nijevelt

Donderdag 20 mei 13.30 – 16.30 uur        De Honinghoeve

Our house on wheels is een initiatief van tech@doptie, een regionaal project waarin zorg, welzijn en techniek samenwerken. Tech@doptie is een innovatieplatform waarin gekeken wordt hoe we technologische innovatie een plek kunnen geven in de zorg en bij de professionals.

Bekijk meer informatie via onderstaande link:

https://www.youtube.com/watch?v=QeiqOqHljg4