Home > Nieuws > Docent-onderzoeker Ivo Lentjes: ‘Techniek kan zorg echt slimmer maken’

Docent-onderzoeker Ivo Lentjes: ‘Techniek kan zorg echt slimmer maken’

5 juni 2025

Docent, ICT’er en bruggenbouwer tussen klas en praktijk: zo ziet Ivo zijn rol als docent-onderzoeker bij Tech@doptie. “Vanuit ICT-oogpunt denk ik vaak: dat moet toch slímmer kunnen in de zorg. Ik krijg er energie van om samen met collega’s en partners uit de praktijk aan dat soort vraagstukken te werken.”

Naam: Ivo Lentjes
Functie: Docent-onderzoeker
Programmalijn: X-lab
School: Docent ICT bij Rijn IJssel

Ivo werkt sinds 2019 als docent ICT en BBL-coördinator bij Rijn IJssel. Daarvoor werkte hij jarenlang in de ICT. “Maar dat werd me allemaal te commercieel. Ik vond het tijd voor wat anders. Mijn zus – die al bij Rijn IJssel werkte – zag me wel voor de klas staan. En hoewel ik daar eerst over twijfelde, bedacht ik dat ik altijd veel energie kreeg van trainingen geven. Dus toen ben ik gestart als zij-instromer. Alle ervaring die ik jarenlang in de praktijk opdeed, kan ik nu doorgeven aan mijn studenten.”

In 2023 kwam Ivo ook terecht bij Tech@doptie. “Mijn manager tipte me: ‘jij houd je al bezig met een keuzedeel over innovaties. Is dit niet iets voor jou?’. De urgentie die er ligt bij de zorg sprak me direct aan. Daar komt mijn ICT-kennis meteen van pas. Ik kijk graag naar hoe dingen beter, slimmer en efficiënter kunnen. Altijd met een open blik: waar liggen de kansen? Wat is er allemaal mogelijk?”

Slimmer & efficiënter

Technologie is noodzakelijk in de zorg, ziet Ivo. “We worden met z’n allen steeds ouder, maar we willen wel warme zorg aan iedereen kunnen bieden. Daar hebben we gewoon niet genoeg handjes voor. Technologie kan 24/7 doorgaan, daar móet je gewoon gebruik van maken. Met slimmere processen kunnen mensen bijvoorbeeld langer thuis blijven wonen.”

Of technologie ooit de mensen in de zorg gaat vervangen? Ivo weet zeker van niet. “De menselijke kant van de zorg blijft het allerbelangrijkst. Maar technologie kan de zorg wel efficiënter maken. Zeker als je ziet hoe snel de ontwikkelingen tegenwoordig gaan. En ik gun de zorgmedewerkers ook echt een minder zware baan.”

XR als nieuwe leermethode

Die toekomstgerichte blik past goed bij Ivo’s rol binnen Tech@doptie – vooral in de programmalijn X-lab. Als docent-onderzoeker is Ivo samen met zijn collega Els de kartrekker hiervan. “Verdeeld over vier thema’s onderzoeken we binnen X-lab met Tech@doptie-collega’s en externe partners verschillende oplossingen, één thema is gekoppeld aan hoe XR een rol kan spelen in zorg- en welzijnsonderwijs. Een ontzettend nuttig thema, want die technologie kan jongeren echt interesseren voor de zorg. Het biedt een nieuwe manier van leren, die ook voor mensen die nu al in de zorg werken heel waardevol kan zijn. Door ze virtueel innovaties te laten ervaren, zorgen we samen voor meer adoptie.”

En die samenwerking geeft Ivo de meeste energie. “Samen dingen realiseren, daar doe ik het echt voor. Want het enthousiasme van alle partners werkt aanstekelijk. Zo zijn we nu bezig met het organiseren van een congres over XR: Congres Virtueel Vakmanschap. Een hele concrete uitwerking van een best ingewikkeld concept.”

Vraagbaak voor ICT

Behalve X-lab is Ivo ook dé vraagbaak als het gaat om ICT binnen Tech@doptie. “En ik probeer ervoor te zorgen dat alles zo efficiënt mogelijk verloopt. Ik heb het ook het liefst over ICT, in plaats van IT. Want die C staat voor communicatie: een ontzettend belangrijk middel, dat ik ook voor Tech@doptie altijd probeer in te zetten.”

Die communicatie is voor Ivo essentieel om te kunnen leren. “Onze practor Rudie zegt altijd: ‘Als dat maar fout gaat’. Want met goede communicatie kun je juist ontzettend veel leren van fouten. Zeker in een open cultuur zoals die van Tech@doptie.”