Home > Nieuws > Subsidie voor technologie in zorgsector

Subsidie voor technologie in zorgsector

29 mei 2017

Rijn IJssel en ROC Nijmegen ontvangen een subsidie van 610.000 euro voor het project Tech@doptie, technologie in de zorgsector. Dit heeft onderwijsminister Bussemaker 23 mei bekendgemaakt. Studenten en docenten van beide mbo-scholen kunnen met deze subsidie leren werken met nieuwe technologieën, zoals de zorgrobot. Ook medewerkers van verschillende zorg- en welzijnsinstellingen in de regio, zoals Siza, Pluryn, Pleyade, De Waalboog en Driestroom kunnen met deze nieuwe technologieën in de zorg experimenteren. Rijn IJssel en ROC Nijmegen werken met deze instellingen nauw samen.

Techniek bevordert zelfredzaamheid
Technologie is steeds meer als vanzelfsprekend aanwezig in elk werkveld, dus ook in dat van zorg en welzijn. Innovatieve technische oplossingen kunnen helpen om ouderen zo lang mogelijk zelfredzaam te laten blijven, waardoor ze o.a. langer thuis kunnen blijven wonen. Zelfredzaamheid en eigen regie van cliënten worden steeds meer gezien als elementen die bijdragen aan kwaliteit van leven. De rol van de informele zorg en vrijwilligers wordt daarbij ook steeds belangrijker. Om techniek toe te passen, moet de zorgpraktijk wel anders worden georganiseerd. Ook hebben zullen zorgstudenten en zorgprofessionals hun kennis en vaardigheden op het gebied van zorg en technologie moeten verdiepen en verbreden. Dat kan met de subsidie van het RIF.

Regionaal investeringsfonds mbo
De subsidie voor Tech@doptie komt uit het ‘Regionaal investeringsfonds mbo’: een fonds waarbij het Ministerie van OCW van 2014 tot en met 2017 in totaal 100 miljoen euro subsidie beschikbaar stelt voor duurzame publiek-private samenwerking in het beroepsonderwijs.

Lees hier het Tech@doptie Plan van Aanpak en lees hier de Presentatie voor de aanvraag van het project. Voor meer informatie neem contact op met de projectmanager Inge Kamphuis

[Bron: Rijn IJssel]